Green work in progress

Arreglar un jardí que s’ha passat trenta anys abandonat no és una feina fàcil, i no només per les condicions pròpies de l’abandonament sinó també perquè fa trenta anys la manera d’entendre la jardineria era prou diferent de la que tenim ara.

L’estat d’abandonament i l’ús d’espècies amb poc criteri tant per la zona biogeogràfica com per la seva disposició en el propi jardí donava al conjunt un aspecte d’allò més desolador.

quatre imatges inici

Fa trenta anys era normal que la gent volgués tenir espècies exòtiques sense importar massa que aquestes poguessin influir de forma negativa en el medi, que es poguessin escapar del jardí i acabessin afectant com invitades no desitjades l’entorn immediat del jardí del qual no haurien d’haver sortit.

Per sort o per desgràcia, ja que cada cop som més conscients de la nostra petjada negativa en aquest planeta, actualment les línies d’actuació en el paisatgisme son ben diferents. Avui en dia la majoria de projectes d’enjardinament contemplen l’ús espècies autòctones o si més no amb escasses possibilitats d’esdevenir invasores i amb escassos requeriments hídrics. Aquest és el paradigma al que m’acullo a l’hora de projectar un espai verd.

El projecte contempla l’arranjament total d’un jardí d’uns 600 m2 amb uns quants condicionants: · Aprofitar al màxim els elements, tant vegetals com de reg o ornamental, que no siguin discordants o que estiguin en un estat de conservació acceptable.
· Realitzar el projecte en diverses etapes per tal de minimitzar al màxim l’impacte econòmic que comportaria executar el projecte d’un sol cop.

Per poder realitzar el projecte en diferents etapes vaig dividir la planta del jardí en quatre zones diferenciades segons la seva disposició respecte la casa. Davant, lateral, posterior i adjacent, a més de la zona d’hort, l’entapissat de gespa i el sistema de reg. Això em permetia arreglar zones delimitades de principi a fi i no deixar elements a mig fer entre actuacions espaiades en el temps.

planta projecte

Segons el requeriment dels propietaris vaig començar amb l’arranjament de la zona davantera i adjacent a la casa. Ambdues zones estan formades per una rocalla que tot i no ser perfecte és acceptable, la roca utilitzada és la que domina en l’entorn.

Algunes de les espècies utilitzades en aquestes intervencions son:Myrtus communis, Viburnum tinus, Teucrium fruticans, Lobularia maritima, Punica granatum, Hedera helix, Lavandula ‘Devantville Cuche’, Lonicera nitida, Allium schoenoprasum, entre d’altres.

quatre imatges posterior

El projecte segueix endavant. Passat l’hivern el jardí seguirà millorant i amb el temps i la meva ajuda espero que els propietaris de la casa, una parella jove d’allò més maca, puguin gaudir d’aquest petit tros de paradís que tant desitgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s