Horticultura ecològica. La parada en crestall.

Una parada en crestall és un sistema per a treballar la terra amb la mínima superfície, sense utilitzar productes químics, amb el mínim requeriment hídric i amb un baix manteniment. Aquest sistema ha estat ideat i desenvolupat pel mallorquí Gaspar Caballero de Segovia.

Una parada és com s’anomena una franja de terra d’un metre i mig i que sol fer uns sis metres de llarg. Normalment s’agrupen en dos parades, separades aquestes per una franja de planta aromàtica que ajudarà a mantenir els insectes no desitjats lluny de les nostres verdures.

Hi ha alguns punts clau, com son:

1.Mantenir una elevada densitat de plantació

2.Fer rotacions en els cultius, es calcula que una rotació de quatre anys és la millor opció. Si comencem plantant solanàcies els segon any hi podem plantar lleguminoses i crucíferes, el tercer quenopodiàcies i cucurbitàcies, el quart umbel.líferes i liliàcies per ja poder tornar a plantar solanàcies.

3.Normalment es fan dues línies de reg per a cada parada, essent el tub exsudant la millor opció ja que reparteix de forma homogènia l’aportació d’aigua.

4.Cobrir amb una capa d’uns dos centímetres de compost ,o fems de bassa com en diuen a Mallorca, tota la superfície de la parada. D’aquí també li ve el nom, el crestall seria el mantell de fems amb que cobrim la parada, és important no barrejar el compost amb la terra, només cobrir-ho.

P Crestall 1

P Crestall 4

És important que l’espai de treball sigui còmode, disposar maons o pedres enmig de la plantació ens ajudarà en les tasques de manteniment.

Si voleu més informació us recomano dues webs. La primera és la d’en Gaspar i la segona és sobre una iniciativa d’horts urbans de Nova York. Espero que us agradi el que hi trobareu. Bona tarda i bon profit!

http://www.gasparcaballerodesegovia.net/ca/

http://www.greenguerillas.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s