Lluita ecològica als invasors de l’hort i el jardí

Ja falta menys per a primavera i cal anar-se preparant per donar guerra a totes aquelles coses minúscules que se’ns volen menjar les plantes.

Si no voleu utilitzar insecticides químics, cosa gens recomanable a no ser que la situació sigui límit, podeu trobar tractaments respectuosos amb el medi i, si sou prou previsors i feu una tria adequada de les plantes fins i tot us podreu estalviar fer qualsevol tractament.

Aquests son alguns tractament que podeu trobar fàcilment al mercat:

Pelitre: Extracte vegetal de les flors de Tanacetum cinerariifolium, contra pugons, erugues i mosca blanca.

tanacetum_cinerariifolium

Coure o sulfat de coure: Fungicida i bactericida preventiu contra moltes malaties.

Bacillus thuringensis: És car, per això, si no tens una gran superfície conreada millor que no l’utilitzis.

images

Sofre: Es pot trobar en pols o en solució líquida, en tots dos casos és d’aplicació directa. Útil contra l’oïdi i sobre alguns àcars.

Extracte de Nim: Insecticida contra pugons i erugues, prové de les llavors de l’arbre de Nim (Azadirachta indica).

                                                                                                                                                   neem de flower        arbol-de-neem

A continuació us detallo alguns tractaments casolans contra insectes i fongs. Heu de tenir en compte que amb cap tractament ecològic podreu eliminar la totalitat de la plaga o malaltia, haureu de fer un esforç de contenció i acceptar que una petita part de les vostres plantes no serà per a vosaltres sinó per a d’altres esser vius que cohabiten el planeta. Amb un tractament més o menys constant i un nivell d’exigència no massa elevat aconseguireu ser feliços amb el que tingueu, potser menjareu menys o tindrà menys flor però serà molt més sa.

Equisetum arvense, cua de cavall: Es deixa en remull 20 g de planta seca en un litre d’aigua amb 5 o 10 g de silicat de sosa durant un dia i després es bull durant vint minuts i es cola. Es polvoritza amb nou parts d’aigua si pot ser a ple sol. Contra els fongs de totes les hortalisses.

equisetum_arvense_9fa

La cua de cavall la podreu trobar fàcilment a les vores dels rierols del nostre país. Creix en abundància, no passa res si n’agafeu unes branquetes.

Matriacaria camomilla, Camamilla: Es fa una infusió de 50 g de flors per cada litre d’aigua. Es polvoritza diluïda en nou parts d’aigua. Protegeix contra el míldiu i és un bon reforçant per a les plantes.

Allium sativum, all: Es fa una infusió amb 50 g d’all per cada litre d’aigua. Es polvoritza diluïda amb 4 part d’aigua a ple sol i durant uns quants dies. Actua contra el bacteris, els fongs, pugons i àcars.

Urtica urens o urtica dioica, ortiga: Es deixa fermentar durant dues setmanes, en un litre d’aigua 20 g de planta seca o 100 g de planta verda sense rels. Es cola i es pot conservar. Es dilueix amb 9 parts d’aigua i es polvoritza sobre la planta. Te un efecte reforçant i és útil contra els pugons.

Lycopersicum esculentum, tomàquet: Es bull un grapat de brots tendres en aigua i es barreja amb sabó, s’aplica directament i és útil contra el pugó, les erugues i és un repel.lent d’insectes en general.

Fent una bona disposició de les plantes en el vostre hort, jardí o terrassa us podeu estalviar molts mal de caps. Moltes plantes tenen la capacitat de repel.lir alguns insectes, així, fent associacions de cultius podem aconseguir que algunes bestioles ni se’ns acostin. Aquí només faig referència a algunes plantes, ja que és un tema molt extens i no acabaríem mai. Si voleu ampliar la informació podeu visitar http://www.botanical-online.com

La orenga foragita les formigues i les mosques.

L’alfàbrega en ajudarà contra les mosques i els pugons.

Les liliàcies com la ceba, l’all i el porro repel.len la mosca de la pastanaga i algunes espècies de pugons.

La pastanaga no agrada a la mosca de la ceba.

A la papallona de la col no li agrada l’api ni la farigola.

I el rave horroritza al coleòpter del cogòmbre.

Bé, espero que aquesta entrada us sigui d’utilitat. Ja m’explicareu com us ha anat i recordeu que no tots els insectes son dolents, és més, n’hi ha molts que de forma silenciosa treballen amb nosaltres moltes vegades sense que ens n’adonem. Abans de fer cap pas busqueu informació, no fos cas que per voler anar ràpid ens carreguèssim a uns pobres innocents.

Aquí teniu tres dels nostres millors amics, així que si els veieu per allà no els molesteu pas que estan fent la seva feina.

Aphytis melinus posta sota Aspidiotus nerii                                                            Aphytis melinus                                                                                                                                          

Chilocorus_bipustulatus

Chilocorus bipustulatus    

oencongFK                                        

Rodolia cardinalis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s