Pedra seca

La construcció amb pedra seca ens podria semblar que és una cosa molt nostra perquè per fi s’està recuperant i fomentant al nostre país però de construccions d’aquest tipus en trobem per tot el món, i quan dic tot el món vull dir això, de Sibèria a Sud Amèrica passant pel Priorat i Maó. L’ús de pedra seca, és a dir sense morter, és tan antiga com les necessitat constructives de l’ésser humà. Els canvis profunds que va generar la revolució industrial en la nostra societat, els canvis d’usos, el descobriment de nous material i la importància creixent de la velocitat en la nostra vida han fet que haguem adoptat maneres de fer diferents i que fins i tot gairebé haguem oblidat com es feien les coses abans, que sovint, per a alguns casos, serien millors.

En el nostre país, un tema apart son les Balears on la pedra seca hi té una importància cabdal, les zones on podeu trobar més construccions amb pedra seca ( cabanes, camins, murs,… ) son les representades en groc en el següent mapa.

ps_mapacat

Moltes construccions antiquíssimes construïdes amb aquesta tècnica han arribat fins als nostres dies sense cap mena de conservació per part nostra, cosa que no es pot dir que poguessin fer moltes construccions contemporànies. Quantes vegades no haureu passejat pel bosc i us heu trobat murets enmig de la forest? Penseu que allò segurament eren camps de vinya amb terrasses de pedra seca, potser han passat cent cinquanta anys i malgrat les arrels i les pluges encara romanen allà, us imagineu què hauria passat amb un mur de totxana i ciment?

tines3Importantíssima construcció de pedra seca coneguda com les tines dels tres salts a Talamanca, Bages.

barracapastor

Barraca de pastor al Ripollès.

foto_marges

Marges de camp que segur que heu vist milers de vegades.

 

També he de destacar la importància que tenen les construccions de pedra seca per a la biodiversitat de l’entorn on es troben, el fet de no tenir morter fa que hi abundin els forats, refugis per a tot tipus d’animalons, depredadors de plagues o pol·linitzadors que poden ser molt avantatjosos per als cultius. L’us de pedra autòctona fa que lligui amb el paisatge i la colonització d’aquests espais per part de líquens i molses els doten d’una estètica impossible d’aconseguir amb una construcció podríem dir estàndard. A continuació tenim dues fotografies d’un mur de pedra seca al municipi de Sant Boi de Llobregat.

 

20130511_114833

20130511_114924

 

Faig aquesta entrada perquè ara fa una setmana vaig assistir a un taller organitzat pel col.lectiu ortiga http://www.ortiga.cat , el taller era una introducció pràctica a la construcció amb pedra seca. Recomano molt els taller que imparteix l’ortiga, en fan sobre tots els temes que et poden interessar si t’agrada l’agricultura, son molt amens, gratuïts, amb bona companyia i a més inclouen un esmorzar de germanor, això si, has de col.laborar amb la teca, què menys.  Bé, com deia, el taller em va fer conèixer una tècnica constructiva que, si bé és molt simple té algunes regles que no pots obviar si vols fer-ho bé. Aquí no us diré com fer una paret de pedra seca perquè és impossible fer-ho entenedor en quatre línies escrites però us diré que potser el més important és fer una bona base que no ha de ser horitzontal sinó amb pendent cap a l’interior si es tracta d’una terrassa i en forma de v molt oberta si és un mur i que tant important com això és la tria i disposició de les pedres. Si voleu conèixer més sobre aquesta tècnica podeu consultar moltes webs, us en poso unes quantes:

http://www.coordinadorapedraseca.org/

http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/presentacio_catalunya.php

http://lafeixapedraseca.com/construccions-amb-pedra-seca/

http://www.pedrasecabegues.com/

http://www.pedraseca.net/

M’acomiado de vosaltres amb un parell de fotografies del taller de pedra seca al qual vaig assistir, a veure si us hi animeu.

20130504_120423

20130504_111049

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s