Plantem un arbre?

Aprofitant que acabo de plantar un parell de moreres en un jardí, m’agradaria, per a qui ho necessiti, donar alguns consells en aquest sentit.

Primer de tot cal saber en quines condicions comprarem l’arbre, és a dir, si vindrà a arrel nua,  amb pa de terra o amb contenidor. Cada espècie té les seves necessitats i encara, dins de cada espècie aquestes varien segon l’època de l’any.

Per posar un exemple ens podem fixar en l’espècie que il·lustra aquesta entrada, es tracta de Morus alba “Multicaulis”, aquesta espècie, com moltes d’altes de caducifòlies, es pot plantar a arrel nua durant els mesos freds, ossigui, quan ha perdut la fulla, en aquest cas, com que la feina l’he hagut de fer a finals d’abril, he hagut de recórrer a un exemplar en contenidor.

 

20140429_092317

 

Un cop hem decidit l’espècie i l’enclavament on el volem situar el primer que hem de fer és presentar l’arbre, és a dir, col·locar-lo en el lloc desitjat i veure’n l’efecte. Aquesta operació és especialment important si tenim més d’un exemplar per plantar. Haurem de mirar que estiguin alineats entre ells i amb els elements del voltant (columnes, estàtues, fonts, etc), o si no han d’estar alineats, la presentació ens servirà per verificar que es compleix l’efecte desitjat.

Sense moure els testos marcarem la circumferència basal del contenidor.

És important estar segur de l’emplaçament abans de posar-se a treballar, la plantada és un moment crític per a tota planta, un cop haguem tret l’arbre del contenidor hem de ser el màxim de ràpids possible per tal que les arrels pateixin el mínim possible. Per aquest motiu evitarem fer aquesta operació en dies molt càlids, al migdia o quan faci molt vent.

Amb la circumferència de la base marcada començarem a fer el forat. Hem de tenir en compte que haurà de ser d’uns vint centímetres de diàmetre més gran que el contenidor i uns deu centímetres més profund.

 

20140429_104043

 

El forat ha de quedar lliure de pedres i arrels, qualsevol cosa que pugui dificultar l’expansió de les arrels del nostre arbre en els primers estadis s’haurà de retirar. En aquest cas, una de les moreres havia d’ocupar l’espai d’una antiga palmera que va morir afectada pel morrut i fixeu-vos la quantitat d’arrels que es van haver de treure.

 

20140429_104027

 

Un cop tinguem el forat realitzat omplirem el fons d’aquest amb tres dits de terra bona. Si no utilitzeu terra comprada a viver assegureu-vos que té les condicions fisicoquímiques adequades, unes dimensions de gra adients i unes proporcions d’NPK correctes.

Traurem l’arbre del contenidor i el dipositarem en el forat. Abans d’omplir els laterals ens hem d’assegurar que la orientació de la planta és l’adequada i que el tronc és ben recte. Ara, ja podrem omplir el contorn del pa de terra. Començarem utilitzant terra bona (comprada o no) i acabarem amb la terra que hem tret del forat ( a poder ser de la part més superficial, que és la més rica en microorganismes beneficiosos ) i a la qual li hem barrejat una mica de terra de qualitat.

 

plantar sense estaca

Si hem d’utilitzar estaca, ( normalment és recomanable a no ser que els exemplar a plantar estiguin en un lloc molt resguardat del vent), farem el forat una mica més gran ja que l’estaca ha d’estar clavada al fons del forat. D’estaques se’n poden posar una, dos o fins i tot es poden fer sistemes de quatre estaques unides entre elles al voltant de l’arbre. En tot cas, hem de saber quins son els vents predominants a la zona per tal de col·locar correctament l’estaca.

plantar amb estaca

Un cop tinguem l’arbre plantat farem un solc al voltant d’aquest, una barrera de terra que ens ajudarà a regar. Immediatament després d’acabar tota la operació hem de regar l’arbre, certament hem de ser curosos amb l’ús de l’aigua però en aquest cas hem de pecar de generositat, li hem de donar molta aigua i a un ritme lent, així ens assegurem que la terra del voltant queda ben molla, que no queden bosses d’aire al voltant o sota les arrels i que el terreny és prou permeable i no queda entollat molta estona.

 

20140429_105709

 

Passats cinc o sis dies de la plantació haurem de repetir aquest reg, abundant i lent.

Espero haver-vos estat d’ajuda i us desitjo una fresca i àmplia ombra.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s